Želva trojkýlná (Mauremys reevesii) v našem chovu

Želva trojkýlná (Mauremys reevesii)

Želva trojkýlná patří spíše k menším druhům vodních želv které jsou v současné době běžně k dostání na našem trhu. V literatuře je uváděna maximální velikost 20 cm. Ale ani dospělé samice v našem chovu této velikosti nedosahují. Samice mají přibližně 15 – 18 cm a samce max 8 – 10 cm spíše méně. Tato velikost a relativní nenáročnost činí tento druh vhodný i do menších bytových terárií. Pro jednu dospělou želvu trojkýlnou bychom doporučili akvaterárium o rozměrech min 80 x 40 x 40 cm. Pokud nechceme želvy rozmnožovat, je velice chodné klasické „želvárium“ s vlepenou souší, běžně prodávané v prodejnách s chovatelskými potřebami.

 Tyto želvy chováme již řadu let. V roce 2022-2023 se nám povedlo sestavit větší skupinu dospělých a dospívajících zvířat složenou ze 2 samců a 5 samic.

Chovnou skupinu přes léto chováme ve vodní nádrži o rozměrech 140 x 80 x 50 cm ve které je velký kořen a plastový box naplněný směsí rašeliny a písku sloužící želvám jako kladiště do kterého zahrabávají vejce. Od poloviny září přemisťujeme želvy do velkého akvaterária o rozměrech 120 x 70 x 50 cm. Výška vodního sloupce v nádrži je přibližně 20 cm. Tyto želvy dobře plavou a rády se sluní. Proto je potřeba zařídit jim klasické akvaterárium kde jednu třetinu plochy dna tvoří souš a dvě třetiny pak připadají na vodní hladinu. I ve vnitřním teráriu se vybavení akvaterária skládá s velkých kořenů a kamenů vyčnívajících nad vodní hladinu a plastového boxu se směsí rašeliny a písku. Samice želvy trojkýlné v našem chovu snášejí 1-5 vajec několikrát do roka.

Želvy trojkýlné jsou jako většina běžně chovaných druhů vodních želv všežravé. Přibližně třetinu krmné dávky tvoří zelené krmení v létě je základem trhaná směs pampelišky jitrocelu a jetele. V zimním období želvám podáváme zelené listy čínského zelí, rucolu a polníček. Zbývající dvě třetiny jsou tvořeny krmivy živočišného původu, základem by měly být sladkovodní ryby, dále podáváme hmyz a mražená krmiva pro akvarijní ryby (hlavně patentky).

Jako zdroj tepla a UV-B záření slouží 50 W výbojka s předřadníkem značky Sun-lux. Celá nádrž je osvětlená podlinkovým led tělesem o výkonu 20 W. Teplota přímo na vyhřívacím místě by se měla pohybovat mezi 35 – 38°C. Teplota vody je potom v závislosti na teplotě v místnosti případně ve skleníku od 15 do 25°C. Důležité je aby nikdy nebyla teplejší voda než je vzduch.

Vylíhlá mláďata přemisťujeme z líhně do menších plastových boxů s nižším sloupcem vody a úkryty z kamenů a kořenů které vyčnívají nad vodu. Jako zdroj tepla slouží obyčejná žárovka o výkonu 25 W a jako zdroj UV-B záření kompaktní zářivka o výkonu 26W.  Malé želvy do jednoho roka krmíme denně. Potrava je stejného složení jako u dospělých želv.

Chov zvířat