Chov a odchov želvy kouzelné Rhinoclemys pulcherima manni) v našem chovu


Během posledních pár let se nám podařilo sestavit dvě chovné skupiny těchto krásný želv. Dva páry obývají společně terárium 120 x 50 x 50 cm a další dva páry prostornou plastovou nádrž o rozměrech 150 x 70 cm a 35 cm vysokou. Tyto želvy patří k tzv. podrostovým druhům želv. To znamená, že se nezdržují vyloženě v hluboké vodě, ale spíše v mělkých kalužích a vlhkém podrostu kolem vodních toků. Terárium je vybavenou větší miskou s vodou o rozměrech 40 x 40 cm a hluboké cca 5 cm. Voda v misce je měněna každý den, želvy do vody kálí a nanosí tam velké množství substrátu. Jako substrát používáme vyšší vrstvu rašeliny. Terárium je dále vybaveno několika úkryty a miskou na krmení. Jako zdroj tepla slouží obyčejná žárovka o výkonu 40 W řízená termostatem. Nádrže jsou osvětlené pomocí led tělesa a jako zdroj UV-B záření slouží kompaktní zářivka o výkonu 25 W zavěšená cca 15 cm nad substrátem. V brzké době uvažujeme o výměně topné žárovky a kompaktu za 35W výbojku s předřadníkem. Teplota v celé místnosti se pohybuje mezi 24 – 30 °C, na výhřevném místě by mělo být 35 – 38°C.

Tyto želvy jsou téměř všežravé nepohrdnou mrtvými rybami, granulemi pro vodní želvy, mraženým krmivem pro akvarijní ryby a kvalitní granulemi pro želvy. Základ krmné dávky by ovšem mělo hlavně u mláďat být přes léto trhané krmení a v zimě zelené listy čínského zelí, případně rukola a polníček občas doplněné o kousky ovoce. Živočišné bílkoviny musíme podávat velice opatrně, jinak dochází k příliš rychlému růstu a krunýř mladých zvířat se nestíhá správně vyvíjet. V našem chovu podáváme želvám denně v sezóně trhanou směs pampelišky, jitrocele a jetele. V zimě potom víše zmíněné pekingské zelí pro doplnění max jednou týdně banány, hroznové víno, jablka a občas živočišné krmení.

Naše samice kladou pravidelně několikrát do roka po dvou velkých vejcích. Rozestup mezi jednotlivým snášením je přibližně 30 dní.

Samci často samicím nabíhají a kýváním hlavy  a kousáním se snaží samici přimět k páření. Nikdy jsme nepozorovali příliš agresivní chování ani samců mezi sebou ani samců k samicím. Pokud samice není svolná s pářením samec si jí po chvilce přestane všímat.

Vejce inkubujeme ve vlhkém vermikulitu při teplotách 28 – 30 °C. Vylíhlá mláďata odchováváme v plastových boxech s několik centimetry vody, několika úkryty a nad boxem je vždy zavěšena kompaktní UV-B zářivka. Do akvaterária se substrátem a miskou s vodou přemisťujeme mláďata až ve věku jednoho roku.

Chov zvířat