Chov vodních želv rodu Graptemys

Chov mapových želv rodu Graptemys

Takzvané mapové želvy rodu Graptemys nahradily společně s některými druhy rodu Pseudemy s dříve velice oblíbené želvy nádherné (Trachemys scripta elegans). Tyto želvy se dovážejí ve velkém množství z farem nacházejících se v USA.

Kopie - P1010009

Charakteristika

Typickým znakem želv tohoto rodu je kresba na krunýři připomínající mapu. V obchodech jsou nabízena velice malá mláďata často pod špatnými názvy. Vetšinou je prodávají jako želvu Kohnovu Graptemys cohnii, ale jedná se o několik různých druhů a poddruhů toho rodu. Nejčastěji jde o želvy Graptemys pseudogegraphica, Graptemys kohnii a Graptemys geographica ale nalezneme zde i jedince Graptemys ouachytensis a pravděpodobně i jiné druhy a nejspíše i křížence více druhů.

U těchto želv je typický velký rozdíl ve velikosti mezi samcem a samicí. Samci mají většinou délku krunýře přibližně 12 – 15 cm samice dosahují rozměrů větších 18 – 25 cm, ale některé druhy mohou být i podstatně větší. Samice oproti samci má v dospělosti výrazně větší hlavu.

P1300652

Terárium

Tyto želvy vyžadují v dospělosti prostornou vodní nádrž s čistou vodou. Minimální rozměry akvaterária by měly být 100 x 50 x 50 cm. Opět vycházíme ze vzorce, kdy by délka nádrže měla odpovídat pětinásobku délky chované želvy. Většinu plochy dna tvoří vodní hladina, jako souš postačí kořeny a kameny vyčnívající z vody a sloužící jako místo k odpočinku a vyhřátí chovaných želv.  Důležitý je lokální zdroj tepla nad vyhřívacím místem. Vodní želvy rodů Trachemys, Graptemys  a Pseudemys se velice rádi sluní proto pro správnou funkci metabolismu je nezbytný zdroj UV-B záření.

Graptemys pseudogeographica

Velice vhodný je kvalitní vnější filtr, tyto želvy jsou poněkud náročnější na kvalitu vody. Důležitý je dostatečný objem vody v nádrži. Výška vodního sloupce by měla být minimálně taková jaká je šířka krunýře největší želvy.  Želvy mapové patří k vynikajícím plavcům a krása a elegance jejich pohybu vynikne pouze v opravdu velkých nádržích.

P1000777

Přes léto je vhodný chov v zahradním jezírku kde želvy ocení přirozené sluneční záření.

Potrava

V přírodě tyto želvy konzumují vodní plže,různý hmyz ale nepohrdnou ani mršinou. Občas si zpestří jídelníček i vodními rostlinami. V zajetí přijímají bez problémů většinu komerčních krmiv pro vodní želvy jak granulované tak mražené. Důležitý je i podíl ryb a rybího masa. Nesmíme zapomínat na přísun vitamínů a minerálů v každém krmení. V našem chovu podáváme těmto želvám také různé larvy hmyzu, mražené patentky a celé i nakrájené ryby.

Chov zvířat