Chov chameleona jemenského

Chamelon jemenský je nejběžněji chovaným druhem chameleona. Jeho chov je oproti ostatním chameleonům relativně bezproblémový. Přesto musí chovatel dodržet několik základních podmínek, aby se tato krásná a zajímavá zvířata cítila ve svém teráriu dobře.

Terárium – velikost a tvar

Jelikož se jedná o stromová zvířata, mělo by být terárium orientováno na výšku. Minimální rozměry pro jednoho chameleona by měly být  přibližně 60 x 40 x 80 cm (d x š x v). Ale samozřejmě mohou být i podstatně větší. Důležitější než konkrétní rozměry je dobré „vyvětvení“ terária dostatečným počtem silnějších i slabších větví. Velice vhodné je osázení terária živými rostlinami. Osázené terárium vypadá velice dekorativně a umožňuje chamelonům přijímat vodu olizováním kapek z listů. Nemělo by se jednat o jedovaté druhy rostlin, protože zvířata si jimi občas obohacují jídelníček. Rostliny i celé terárium denně postřikujeme vlažnou vodou. Terárium musí být dobře odvětrané. Ideální je, když je polovina jedné stěny tvořena síťovinou.

Technické vybavení

Vytápění terária by měla zajišťovat bodová žárovka. Pod žárovkou se chameleoni rádi vyhřívají, proto by teplota pod ní měla být kolem 35°C. Teplota vzduchu v teráriu by se měla pohybovat od 25°C do 30°C.

Chameleoni jsou denní zvířata, proto potřebují dostatečně osvětlené terárium. Jako zdroj světla používáme lineární a kompaktní zářivky s podílem UV-B a UV-A záření. Velice kvalitním zdrojem světla a tepla jsou speciální UV výbojky. Ty jsou vhodné hlavně pro středně velká a velká terária.

Substrát

Jsko substrát v teráriu používáme směs rašelina s pískem v poměru 2:1. Tento substrát dobře drží vlhko a nechají se do něho sázet rostliny.

Výživa

K výživě chameleonů se nejčastěji používají různé druhy cvrčků. Nejvíce se nám osvědčil cvrček stepní (Gryllus asimilis). Je poměrně málo pohyblivý, méně skáče a necvrká tak hlasitě jako ostatní druhy. Dále můžeme krmit různými druhy švábů, myšími holátky a v menší míře larvami potemníka amerického (Zophobas morio). Larvy potemníka moučného ke krmení plazů nejsou příliš vhodné. V létě poslouží jako výborné krmivo hmyz nasmýkaný na louce. Musíme však dbát na to, aby porost na louce nebyl chemicky ošetřen a abychom do terária nevpustili jedovatý hmyz jako například vosy nebo včely. Občas můžeme také chovancům podat list čínského zelí nebo pampelišky. Velice rádi také konzumují květy rostlin například ibišek nebo pampelišku.

Chov zvířat