Chov agamy vousaté

Agama vousatá (Pogona vitticeps)

Agama vousatá v současné době patří společně s gekončíkem nočním, leguánem zeleným a chameleonem jemenským  k nejčastěji chovaným druhům ještěrů. Jedná se o poměrně mohutné ještěry samci mohou dorůstat i více než 0,5m délky.  V přírodě se vyskytují na východě Austrálie v pustých kamenitých stepích.

Terárium

terarium pogona

Pro jednoho jedince postačuje terárium 80 x 50 x 50 cm. Agamy vousaté by neměly být chovány pouze v páru. Při chovu více jedinců je lépe chovat jednoho samce s více samicemi v prostorném teráriu o rozměrech min 120 x 60 x 60 cm. Chov více samců v jednom teráriu není vhodný kvůli vzájemné agresivitě samců.  Jako substrát na dno použijeme buďto originál pouštní písek nebo nějaký jiný písek bez ostrých hran.

P1380012

Agamy velice rády vylehávají na vyvýšených místech  proto jsou velice důležité různé kameny a kořeny.

P1260251

Jelikož se jedná o denní pouštní plazy je v teráriu důležitý kvalitní zdroj světla a UV-B záření.  V menších teráriích se osvědčuje kombinace lineární zářivky jako zdroje viditelného světla, kompaktní UV-B zářivky a obyčejné žárovky jako zdroje tepla.

P1380015

Při chovu agam vousatých je důležitý lokální zdroj tepla, pod kterým by měla být teplota 35 – 45°C. Pro menší jedince je vhodnější teplota o něco nižší. Ve velkých teráriích je vhodnější kombinace UV-B výbojky a klasických lineárních zářivek .

Krmení

Agamy vousaté jsou všežraví ještěři. U mláďat převažuje živočišná složka. Postupem věku by měla převažovat rostlinná složka.

V našem chovu převažuje i u dospělých agam živočišná složka nad rostlinou. Jako živočišná složka krmení se osvědčily různé druhy cvrčků přiměřené velikosti. Agamy také velice rády loví šváby Blaptica dubia ale i drobné šváby turkestánské (Scherfordella tartara). Doplňkově můžeme podávat také myší holátka a později i menší myši a larvy potemníka amerického (Zophobas morio).

P1350939

Z rostliného krmení mají naše agamy nejraději jetelové a pampeliškové květy. Nejvhodnější je podávatsměs trhaných lučních bylin s převahou smetánky a jetele.  V zimním období by měl základ rostlinného krmení tvořit směs čínského zelí a strouhané mrkve.

Důležité je ke každému krmení podávat vitaminominerální doplňky.

P1380008

Mláďata krmíme jednou až dvakrát denně a s růstem agam snižujeme četnost krmení až na 3 – 4 krát týdně. Rostlinné krmivo podáváme denně. Agamy nejraději pijí vodu při rosení terária ale nesmíme zapomenout ani na misku s vodou,. kterou denně měníme za čerstvou.

Zimování

U agam vousatých se nejedná o klasické „tvrdé“ zimování. Jedná se pouze o snížení teploty na 15 – 19°C. Agamy musíme na zimování připravit. Přibližně 6 týdnů před začátkem zimování přestaneme agamy krmit a necháme je vylačnit. Potom postupně snižujeme teplotu v teráriu a zároveň i intenzitu a délku osvětlení. Zimování by mělo trvat přibližně 6 – 8 týdnů. Záleží samozřejmě na kondici agamy. Zimovat by měli pouze zdravá zvířata v dobré kondici.

 

Chov zvířat