Přechovávání krmného hmyzu

Chov krmného hmyzu je téma na velmi dlouhý článek a chov bezobratlých je samostatné chovatelské odvětví. V tomto krátkém příspěvku bych se rád zaměřil na přechovávání nakoupeného krmného hmyzu určeného pro zkrmování plazům.

P1350943

Někteří chovatelé terarijních zvířat zapomínají, že krmný hmyz, jako jsou cvrčci, švábi a červi jsou také živí tvorové a diví se, že jim hmyz nevydrží dlouho naživu.

Velice důležité je po donesení krabičky domů hmyz vysypat do nějaké větší otevřené nádoby. Ideální je vyšší plastový box nebo kyblík shora otevřený, zakrytý jemnou síťovinou, například záclonou. Tak předejdeme zapaření hmyzu a jeho brzkému úhynu.

P1350939

Nesmíme zapomenout ani na kvalitní krmení.  Dobrým nakrmnením podstatně zvýšíme nutriční hodnotu hmyzu. Na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Vyhladovělí cvrčci v malé plastové krabičce jsou v podstatě pouze umírající chitinové schránky, které naším svěřencům moc živin neposkytnou. Jako zdroj živočišných bílkovin pro cvrčky a šváby se nám osvědčily kvalitní psí granule, nebo vločkové krmivo pro rybičky. Jako zdroj vody rostlinné zbytky z kuchyně například listy čínského zelí nebo plátky mrkve. V létě je velice vhodné podávat cvrčkům listy smetánky lékařské a jitrocelu.  Nepodáváme hodně šťavnaté ovoc jako jsou jablka, banány a podobně. Došlo by k přemokření chovné nádoby a pomnožení octomilek.

Do chovné nádoby umístíme vrstvu papírových proložek, ve kterých se přepravují slepičí vejce, to je ideální materiál, který poskytuje velkou plochu a váže na sebe přebytečnou vlhkost.

P1350941

Dobrou péčí podstatně zvýšíme nutriční hodnotu zkrmovaného hmyzu a prodloužíme životnost cvrčků i na déle než 14 dní.

 

Chov zvířat