Chov klapavky obecné (Sternotherus odoratus)

Klapavka obecná (Sternotherus odoratus)

Převážná většina klapavek čeledi Kinosternidae patří spíše k menším druhům vodních želv. Klapavka obecná (Sternotherus odoratus) je jednou z nejmenších klapavek. Její velikost kolem 10 – 12 cm z ní činí velice vhodného chovance menších bytových terárií.

Tento druh žije v USA a v jižní části Kanady. Klapavky se sluní velice málo, proto se obejdeme bez drahých zdrojů UV-B záření. Pro chov klapavky obecné nám stačí menší terárium přibližně o rozměrech 60 x 40 x 30 cm (d x š x v). Teplota postačuje pokojová, i když u menších mláďat je vhodné teplotu zvýšit na 25 – 30°C. Klapavky spíše lezou po dně nádrže, po kořenech a kamenech, proto nepotřebují příliš vysoký sloupec vody ani prostor na plavání, jako například známé želvy nádherné (Trachemys scripta). Akvárium by mělo být vybavené dostatečným množstvím úkrytů, každé zvíře by mělo mít svůj vlastní. V letních měsících je možný chov ve venkovním mělkém rybníčku nebo ve skleníku. Pozor! tyto klapavky jsou velmi citlivé na přehřátí.

U klapavek rodu Sternotherus není tak vysoká vnitrodruhová agresivita jako u rodu Kinosternon, proto můžeme chovat i více zvířat najednou. Pouze dospělé samce je vhodné oddělit od samic, aby je mimo období páření neobtěžovali stálými pokusy o páření. Pokud samice není svolná s pářením, může dojít i k vážnějšímu pokousání samice samcem. Chov mladých pohlavně nedospělých zvířat pohromadě zatím v našem chovu nečiní problémy. Vzájemné napadání samců mezi sebou a samic samci bylo pozorováno až od věku 3 let. Samce od samice lze rozeznat již poměrně brzo, již ve velikosti několika cm.  Samec má výrazně delší a u kořene ztluštělý ocas. Dospělí samci mají výrazně větší a mohutnější hlavu než samičky.

Klapavka obecná je všežravá, ale v potravě převládá živočišné složka. Krmíme rybami, mraženými krmivy pro vodní ryby (patentky, nitěnky), kvalitními granulovanými krmivy pro vodní želvy (Sera, Tetra), sušenými korýši, plži,hmyzem a jeho larvami, holátky myší a občas podáváme i maso větších obratlovců(hovězí srdce, drůbeží žaludky apod.). Želvám udělá radost i lístek zelí nebo pampelišky.

Získání zvířete

V současné době jsou klapavky obecné poměrně často nabízené v různých zooprodejnách. Ve většině případů se jedná o faremní odchovy z USA. V menším množství potom o odchovy tuzemských chovatelů. Je rozhodně vhodnější pořídit si zvíře z tuzemského odchovu než importované. Odchované zvíře je méně nebo vůbec napadené parazity a neprošlo takovým stresem z přepravy.

V našem chovu tyto želvičky odchováváme každoročně.

Použitá literatura:

Szalay F. & Szalayová H. 1990: Želvy. SZN, Praha, 144 str.

Meduna P. 2010:Úskalí společného chovu želv, http://www.ifauna.cz/clanek/terarijni-zvirata/uskali-spolecneho-chovu-zelv/5553/

Meduna P. 2010: Klapavky, http://www.ifauna.cz/clanek/terarijni-zvirata/klapavky/4409/

Zych J. 2006: Želvy v přírodě a v péči člověka. Brázda, Praha, 168 str.
Více zde: http://rakovnictizelvari.webnode.cz/pouzita-literatura/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

Chov zvířat