Chov a odchov krátkoktrčky červenobřiché v našem chovu

Krátkokrčka červenobřichá (Emydura subglobosa) je také známá pod starším názvem dlouhokrčka červenobřichá.

Jedná se o středně velké vodní želvy pocházející z Nové Guinee a  Austrálie.  Zvířata v Evropských chovech pocházejí z Indonezské části nové Guinee.  Tento druh dorůstá maximálně do 30 cm.  Krátkokrčka červenobřichá patří mezi skrytohlavé želvy z čeledi Chelideae. Stavba páteře jejich krku neumožňuje zatažení krku do krunýře s tejně jako tereky rodu Pelomedusa a dlouhokrčky Chelodina pouze schovávají hlavu ze strany pod karapax. Zbarvení karapaxu není nijak nápadné přírodně zbarvené želvy jsou shora téměř černé. Zato zbarvení plastronu je zvláště u mláďat výrazně červené.

  Naše želvy jsme získali před několika lety jako dospělé exempláře ze zrušeného chovu. V našem chovu obývají prostorné akvaterárium o rozměrech 250 x 80 x 80  cm. Vodní část je tvořena akváriem o rozměrech  185 x 80 x 35 cm. Souš tyto želvy využívají pouze při kladení vajec jinak žijí čistě akvaticky. Voda je filtrována velkým externím filtrem a vytápěna akvarijním topítkem na 26 – 28°C. Vyšší teplota vody je důležitá hlavně pro reprodukci želv. Ve vodě o teplotě kolem 24 °C želvy sice normálně aktivovaly a přijímaly potravu, ale nemnožily se.  Vytápění suchozemské části zajišťuje výbojka o výkonu 100 W , ale zdroj UV záření není pravděpodobně nutný pro chov těchto želv. U „Emydur“ jsme nikdy nepozorovali, že by se pod ní vyhřívaly.

Krátkokrčky červenobřiché jsou převážně masožravé želvy, v našem chovu krmíme hlavně celými rybami, cvrčky a občas holátky myší z vlastního chovu. Pro udržení intenzivního vybarvení je vhodné podávat želvám také krill který obsahuje hodně červených barviv.

Želvy jsou vzájemně snášenlivé a lze chovat pohromadě i více samců. Dříve jsme chovali skupinu 2,4 aniž by docházelo k napadání samců mezi sebou.  Samičky pravidelně snáší kolem 10 vajec několikrát do roka. Vejce inkubujeme př teplotě 28 – 30°C s téměř 100% líhnivostí. Pohlaví u želv rodu Emydura je podle některých autorů určeno geneticky. Proto inkubujeme všechna vejce při stejné teplotě.  Mladé kráktkokrčky odchováváme po skupinách v menších snadno čistitelných plastových boxech.  Mladé želvy krmíme larvami pakomárů tzv, patentkami, granulemi pro vodní želvy a rybím masem nakrájeným i s kostmi. Malé želvičky dobře plavou a poměrně rychle rostou.

Při dodržení základních podmínek jsou tyto želvy krásnými a nenáročnými chovanci s denní aktivitou. Tento druh želvy je vhodný spíše do prostornějších vodních nádrží s vyšším vodním sloupcem.

Chov zvířat