P1360606

Návod k chovu Křečíka džungarského (Phodopus sungorus)

Křečík džungarský (Phodopus sungorus)

P1360606

Křečík džungarský obývá travnaté stepi a suché oblasti Ruska,Kazachstánu, Mongolska a severní Číny.

K chovu křečíka se nejlépe hodí různé klece a skleněné či plastové nádoby.

Jako podestýlka se nejčastěji používají hobliny. Důležité je, aby byly bezprašné. Křečci  chodí vyměšovat v ubikaci na jedno místo, zpravidla do rohu. Proto je možné umístit jim do klece či terária rohový záchodek pro malé hlodavce.

Základ krmné dávky by měly tvořit různé směsi zrnin. Sladké a tučné pamlsky jako jsou oříšky, piškoty a rozinky podáváme pouze v malém množství, protože křečíci jinak snadno tloustnou.  Jako doplněk můžeme podávat různou zeleninu a výjimečně ovoce. U křečíků nesmíme zapomenout na živočišnou složku potravy. Můžeme podávat například různé druhy hmyzu (cvrčky, moučné červy), psí nebo kočičí granule, vařené a syrové maso, měkké kosti a podobně.

Nesmíme zapomenout také na přísun čerstvé vody. Nejvhodnější je použít automatickou napáječku pro hlodavce.

Křečík džungarský je proti svému většímu příbuznému křečku syrskému poměrně snášenlivý a je možný chov v páru nebo i ve větších skupinách.

Tento nenáročný chovanec se v lidské péči dožívá zpravidla okolo 2 let stáří.

www.terachov.cz

Chov zvířat